Haber

İlk kez oy kullanacak gençlere tavsiyeler

Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Milletvekili Seçimi’ne sayılı günler kaldı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili adayları seçim kampanyaları için sahaya çıkmaya hazırlanıyor. İlk kez sandık başına gidecek milyonlarca gence dikkat etmeleri gereken konularda önerilerde bulunan Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. oylama işlemine geçilir. Zarf üzerindeki pusula ve mühürler kontrol edilmelidir. Oylama işleminden sonra pusula dışa doğru katlanarak zarfın içine yerleştirilmelidir.”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan bilgilere göre, yurt içinde kurulacak 190 bin 736 sandıkta 60 milyon 904 bin 499, yurt dışında kurulacak 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 kişi, toplam 64 milyon 191 bin 285 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. oy verecek Yaklaşık 6 milyon genç seçmen ilk kez oy kullanacak. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Aslı Topukcu, ilk kez oy kullanacak genç seçmenlere değerli uyarılarda bulundu.

“Sadece damgalanacak”

Dr. Topukcu, seçmenlerin oy kullanmaya giderken yanlarında mutlaka geçerli bir kimlik belgesi bulundurmaları gerektiğini belirterek, “Hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimi olacağı için sandık görevlileri imza karşılığı iki oy pusulası daha verecek. oy pusulasında ittifak yapanların isimleri yan yana yazılacaktır.Seçmenlerin öncelikle zarf ve oy pusulalarının üzerindeki YSK mührünü kontrol etmesi gerekmektedir.Oy sayma işlemi sırasında cep telefonu, kamera gibi oy kullanma cihazları kabine sokulmamalıdır. yapılırken, seçmen iradesinin hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde sandıktan anlaşılması gerekir.Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alanı taşan ‘tercih’ veya ‘evet’ damgası bulunan oy pusulaları geçersizdir. Oylama yapılacak oy pusulasının katlanarak zarfın içine hatasız olarak konulması, hiçbir yere mühür basılmamış, birden fazla adaya mühür basılmış, mühür dışında herhangi bir şey basılmışsa yırtılmış veya oy pusulasına seçmen tarafından yazılması halinde, oy pusulası geçersiz sayılır. Pusula üzerinde belirlenen yerlere gelmesi için mühür dışında herhangi bir rastgele işaretleme yapılmaması gerekmektedir” dedi.

“Tatilde oy kullanamazsınız”

Yabancı seçmen kütüğüne kayıtlı her Türk vatandaşının cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde oy kullanabileceğini belirten Topukcu, “Yabancı seçmen kütüğünde kayıtlı olmayan vatandaşlar oy kullanamazlar. yabancı seçmen kütüğü; yurt dışında bulunan bir kişinin seçim günü yurt dışında veya gümrük kapılarında oy kullanması mümkün olmayacaktır” dedi.

“Usulsüzlüğü bildirin”

Oylama sürecinde usulsüzlük olduğu düşünülen bir durumla karşılaşılması halinde bu durumun şikayet edilebileceğini belirten. Aslı Topukçu, “Bu noktada şikayet ve itiraz işlemlerinin yürütülmesi gerekiyor. Örneğin bir seçmen engelli değil de başka bir seçmen sandık başına giriyorsa veya yöntemsiz bir durum varsa bu durum ortaya çıkarılmalı” dedi. Ancak şikayet ve itiraz prosedürleri birbirinden farklı olduğu için bu konuda seçmenlerin görev yaptıkları okulda baro, siyasi partiler veya diğer sivil toplum kuruluşları tarafından atanan avukatlardan yardım almalarını öneririz. oy.

Oy kullanmamanın cezası

Uyarıya rağmen oy verme konusunda kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmeyen seçmenlere, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 158. maddesine göre idari para cezası verileceği belirtildi. Temel Kararlar ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un yedinci bölümü ‘Seçim Suçları ve Cezaları’ başlığını taşımaktadır. Bu düzenlemeler çerçevesinde seçim kurullarının görevlerini yapmalarına engel olmak, propaganda yasağına uymamak, haksız oy kullanmaya sebebiyet vermek veya oy kullanmaya engel olmak, sandığa müdahale etmek. Alkol yasağına uyulması adına birçok eyleme yaptırım uygulandı” dedi. – İZMİR

kargiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu